In het dagdagelijkse leven van de jongeren maken ze deel uit van verschillende verzamelingen van mensen. Zo behoren ze bijvoorbeeld tot hun gezin, vriendengroepen, sportclubs en andere online communities. In deze groepen trachten ze hun identiteit vorm te geven en gaan ze ermee aan de slag. We merken op dat er in deze groepen vaak minder ruimte is voor hetgeen waarmee ze worstelen waardoor dit stuk geen plaats krijgt in het vormende identiteit alsook in hun interacties met anderen.
De manier waarop ze onze groepssessies organiseren, is gebaseerd op wat we in de theorie ‘atelierwerking’ noemen. Het is een fenomeen dat in therapie meer en meer gebruikt wordt. Ateliers zijn omgevingen waar jongeren zichzelf kunnen en mogen zijn. In onze groepssessies proberen we een ruimte te creëren waar de jongeren zowel henzelf, als anderen zoals de hulpverleners op een andere manier kunnen ontmoeten. Via deze ontmoetingen proberen we zoveel mogelijk stil te staan bij de belevingswerelden van de verschillende jongeren. Binnen individuele therapie ontbreekt soms de mogelijkheid om gecontroleerd te experimenteren. Aan de hand van creatieve experimenten en gesprekken gaan we op zoek naar handvatten voor deze jongeren.
In individuele therapie ligt de focus en aandacht vaak volledig op de jongere waardoor sommigen gaan toeklappen. Ze willen niet steeds over hun probleem moeten babbelen. Echter willen deze jongeren graag dat er iets aan hun problemen veranderd. Groepssessies geven jongeren de kans om zaken uit te proberen. Zo kunnen ze bepaald gedrag gaan testen, angsten overwinnen en hun imago vormgeven. Dit alles in een veilige omgeving waar ze mogen en durven uitproberen. Samen met de jongeren proberen we een team te vormen waarin we elkaar trachten te ondersteunen en kracht te geven.
