WAT WE DOEN

Na een kennismakingsgesprek brengen we in de volgende sessies jouw eigen beleving en belangrijke thema’s in kaart. We proberen op deze manier zicht te krijgen op wie je bent en welke verwachtingen je hebt. Nadien gaan we samen op zoek naar welke therapievorm het beste bij je past.


GESPREKSTHERAPIE

In de wereld gebruiken we taal om vat te krijgen op wat rondom ons gebeurt. Wanneer we woorden hebben, kunnen we zaken controleren. Denk maar aan: ‘Is deze stoel nog vrij?’ of ‘Hoe voel jij je?’ Wanneer we woorden hebben voor de dingen kunnen we ze benoemen, bevragen of wegsturen. Soms schieten woorden ons te kort en hebben we het gevoel dat we stil staan. Gesprekstherapie geeft jongeren en hun ouders de ruimte die ze nodig hebben om weer in beweging te komen. Het spreken zet ons opnieuw in beweging en geeft ons de kans om een andere bril op te zetten.

Soms heb je het gevoel overladen te worden door je eigen emoties of lig je de hele nacht te piekeren. Spreken kan helpen zodat dit alles weer draagbaarder kan worden. Het spreken over wat je hebt meegemaakt zorgt ervoor dat je zaken op een andere manier bekijkt. Door het uitspreken kan de psycholoog zicht krijgen op wat voor jou moeilijk is en hoe jij je bij de zaken voelt. Wij doen ons uiterste best om aandachtig naar je te luisteren en gaan op zoek naar een ondersteuning die bij jou past.


CREATIEVE THERAPIE

Soms kan je het gevoel hebben dat je niet de juiste woorden vindt die je nodig hebt om te zeggen wat je voelt. Dan kan het volgens ons zinvol zijn om op een andere manier te komen tot datgene wat je voelt en wat je wil zeggen. In een sessie creatieve therapie gaan we op zoek naar jouw hoogsteigen manier om grip te krijgen op wat je voelt en denkt. Dit kan zijn: schilderen, tekenen, dansen, filmen, fotograferen en muziek spelen. Het is telkens een laag van jezelf die je vorm geeft op jouw eigen manier. De verschillende lagen kunnen jou op die manier toegang geven tot de woorden die jij nodig hebt om je goed te voelen. Ze kunnen je helpen om dichter te komen bij de kern van jouw klacht. Zo kunnen we jouw klacht samen wat draagbaarder maken.

Creatieve therapie kan helpen om tot gesprek te komen. Zo kunnen we samen gaan wandelen, sporten, creëren en terwijl we dit doen gaan we in gesprek. Wij zijn ervan overtuigd dat dit voor sommige jongeren een noodzakelijke stap is om aan de slag te gaan met hun klachten.


SPELTHERAPIE

Als ouders gebruiken we taal om vat te krijgen op onszelf, de andere en de wereld. Echter, voor jonge kinderen is het vaak moeilijk om hun gevoelens onder woorden te brengen. Spel is de manier bij uitstek om te communiceren, zichzelf uit te drukken, ervaringen te verwerken en te experimenteren. In het spel beelden kinderen uit wat ze voelen, denken en ervaren.

In de spelkamer biedt de psycholoog jouw kind alle vrijheid om zichzelf te zijn en de wereld rondom zich te ontdekken. We volgen het tempo en het spel van jouw kind om op deze manier een veilige plek te creëren. Hier kan je kind verder ontwikkelen, spanning ontladen en zijn gevoelens uiten en een plaats geven.

Hiernaast geven we woorden aan het spel dat gespeeld wordt en aan de emoties die overheersen, waardoor het kind steeds meer inzicht kan verwerven. Spel geeft daarenboven de mogelijkheid om de lichamelijke, sociale en emotionele ontwikkeling te stimuleren.

De spelkamer is zo ingericht dat het kind voldoende vrijheid voelt om met allerlei speelgoed te spelen. Samen met de psycholoog beweegt het kind zich door de ruimte en krijgt het de mogelijkheid te experimenteren en te ontdekken. Op deze manier leren we uw kind te begrijpen en ondersteunen we het kind in zijn ontwikkeling.


GEZINSTHERAPIE - SYSTEEMTHERAPIE - RELATIETHERAPIE

Een kind staat nooit alleen en wordt steeds omgeven door zijn eigen gezin en ruimere context. Als gezin maak je samen veel veranderingen door. Er komt een nieuw kindje, de eerste schooldag, koppige tieners, scheiding, verhuizen, ziekte, verlies,... Allerlei uitdagingen waarmee een gezin geconfronteerd kan worden. Soms gaat dit samen met spanning en moeilijkheden waardoor het gezin onder druk komt te staan. Soms kun je als ouder niet alleen verder en merk je dat je draagkracht overstegen wordt.

Naast de individuele begeleiding van jongeren en hun ouders stellen wij onze gespreksruimte open om samen met het gezin aan de slag te gaan. Deze ondersteuning kan bestaan uit gesprekken, gezinsbezoeken en kind-oudertrainingen.  

Jonge koppels kunnen bij ons terecht voor relatietherapie. Samen met hen staan we stil bij de interactie tussen hen. Wij als therapeut zijn een neutrale buitenstaander die mee luistert en zoekt naar hoe jullie als koppel opnieuw beter kunnen functioneren. 


Psychologenpraktijk voor
kinderen en jongeren
0472/69.38.41
Oostendestraat 51, 8820 Torhout